Sofia Westberg samtalar med andra frusna Glavabor. Foto: Laila Carlsson/SR Värmland
Arvika

Kylan prövade Glavaborna hårt

Det var många i Glava som vaknade upp till kalla hus på onsdagsmorgonen. För med knappa 30 minusgrader utanför knuten gick elen, och då sjönk temperaturen inomhus fort.

Andedräkten fryser till is i mustascher och halsdukar. Utanför macken och handlarn i Glava bolmar bilarna på tomgång och ser ut som små fabriker.

– Jag eldar med ved och de som inte har en vedspis ska banne mig montera in en vedspis, säger Lars Nordwall som har tagit sig ner till affären för att köpa fler värmeljus.

Det naturliga samtalsämnet bland dem som kommit hit för att handla och tanka är kylan, förfrysta avlopp och element. För under morgontimmarna saknade 1500 abonnenter el efter ett fel i ett ställverk. När Sofia Westberg vaknade hade hon tio grader inomhus.

– Vi eldade på och packade ihop oss med barnen i sängarna så att vi skulle hålla värmen.

Men om kylan håller i sig finns inte så många andra medel att ta till än att fortsätta elda, säger Sofia Westberg.

– Går strömmen igen så blir det kaos för det är väldigt svårt att få upp värmen när temperaturen väl har sjunkit. Det är ju ett heltidsjobb. Har man ett jobb att gå till och barnen ska iväg till skolan och huset står tomt på dagen, då är det svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".