Vargjakten

Fem alfavargar sköts i helgen

Fem föräldradjur har skjutits under vargjakten i Sverige. I reviret Amungen i Gävleborgs län sköts både hannen och honan och där är valparna nu helt ensamma.

Frågan är nu hur ungarna, som är åtta månader gamla, ska klara sig.

-Bedömningen bland de flesta experter, både här och utomlands, är att de är så pass rustade att de kan klara sig. Men det hela är omdiskuterat och vi kommer, om möjligt, att sätta sändare på alla valparna. Det är viktigt inför nästa år att veta hur det går för dem, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Problemet är att det bara finns ett smalt tidsfönster när vargjakt är möjlig. Det måste ske så sent som möjligt på vintern för ungarnas skull, och före mitten av februari innan parningstiden inträder.

Många skadskjutningar
Olof Liberg tycker också att det är lite bekymmersamt med de många skadskjutningarna. Minst fyra av djuren skadsköts och måste eftersökas.

-Det är rätt stor andel, åtminstone om man jämför med älgjakten. Det finns kanske sådana som chansat för mycket när de skjutit. Till nästa år bör man nog fundera på att träna mer på vargtavlor före jakten.

Resultatet från jakten är dock i stort sett förväntat, enligt forskarna.

-Föräldradjuren utgör ungefär en femtedel av populationen, och andelen är ungefär densamma bland de skjutna djuren. Så det är mitt i prick, säger Olof Liberg.

Han och hans kolleger har snabbt gjort en sammanställning av de 27 vargar som skjutits. Jakten är nu avslutad i alla län förutom Örebro där tillstånd fortfarande finns för ytterligare en varg.

13 valpar dödade
Förutom de fem alfadjuren, har 13 ungdjur/valpar i flockarna dödats. Därutöver innefattar listan sex revirmarkerande vargar utan valpar, plus tre kringströvande ensamdjur.

-Resultatet avviker mycket litet från vad man kan vänta sig av en helt slumpmässig avskjutning. Möjligen är det relativt få ensamdjur som skjutits, säger Liberg.

Samtidigt meddelas att förundersökningen om överskjutning av varg i Dalarna under licensjakten har lagts ned. Åklagaren menar att det inte går att styrka misstankarna om brott. Även en anmälan om så kallat artskyddsbrott har avskrivits.

Roland Johansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".