Allt färre använder p-medel med hormoner

Användningen av preventivmedel med hormoner har minskat i hela landet. Från år 2000 till 2008 är minskningen 5,3 procent. I Värmland är minskningen kraftigare, minus 8,5 procent.

I Värmland har användningen av p-medel med hormoner minskat från drygt 6,3 miljoner till knappt 5,8 miljoner dygnsdoser.

– Alltså man har ju funderat på hormonerna, det är ju inte så kul att stoppa i sig, men det finns ju inte så mycket bättre alternativ känner jag, säger Jamie.

Så här har kvinnor funderat sedan p-pillrets födelse på 60-talet. Men de senaste åtta åren har det totala antalet utskrivna doser med hormonella p-medel minskat med 5 procent, samstidigt som p-medel med låga doser hormon eller helt utan, som kopparspiral, har ökat.

Enligt Tanja Tydén, som är barnmorska och professor vid Uppsala universitet, kan detta dels bero på den ständigt återkommande oron över hormonernas biverkningar, men också tyda på en mer ihållande ekologisk trend, där kvinnor vill återgå till något som de tycker känns mer naturligt.

– Använder du hormonell antikonception så kissar du ut överskottet och det kommer ut i vattendragen. Det kanske är så kvinnor tänker.

Tanja Tydén förklarar att oron för biverkningar i vissa fall kan vara befogad, som när kvinnor mår dåligt av hormonerna, men att det på sikt skulle finnas en risk för till exempel sterilitet, finns det ingen grund för.

Snarare ser hon att det finns flera fördelar med hormonella p-medel, som minskad risk för cancer i äggstockarna.

– P-piller är nog det mest undersökta läkemedel som finns i världen och när forskare då tittar på risker och lägger det i ena vågskålen, och fördelar i den andra så tycker man att det väger tyngre när det gäller fördelar än risker.

Vilka effekter kan det få att användingen av p-medel minskar?

– Att kvinnorna blir gravida. Det har vi ju sett när larmen kom om p-piller och ökad risk för blodpropp, då sjönk p-pillerförsäljningen och strax därefter så började aborterna att öka, säger Tanja Tydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".