Ornitologer informerar om vindkraft

Det är många som har åsikter om vindkraftsetableringar. En ständigt återkommande fråga är hur det går för fåglarna.

Nu har frågorna blivit så många att Sveriges Ornitologiska förening kommer att satsa extra på information under året. 

Föreningens ordförande, Lars Lindell, märker att vindkraftsverken påverkar orörda miljöer. 

– Det är ju också någonting som ligger runt hörnet. Vi ser ju hur man i till exempel skogsområden i Norrland, där vi dels har kungsörn häckande, kommer att bygga vägar vid en eventuell exploatering. Vilket i sin tur leder till en exploatering av skogen. Den påverkan är faktiskt mer negativ än själva vindkraften. Så det är återigen miljöerna som förstörs, säger Lars Lindell. 

I år ska föreningen för Sveriges ornitologer satsa på en extra informationstjänst för att bland annat upplysa vindkraftsbolagen om vad man bör tänka på när man bygger vindkraftverk. 

Framförallt vill ornitologerna att de skyddade områdena som naturreservat och nationalparker fortsätter att vara orörda. Skräckexemplet är en vindkraftspark på en norsk ö där det fanns en stor population av häckande havsörnar. Där har det dött många örnar och frågan är nu om några vindkraftverk måste rivas. 

Ornitologerna anser att det finns plats för vindkraftverk i vanlig skog eller på jordbruksmark. 

– I bästa fall skall det ju tillföra en grön el som gör att vi i slutändan får ett bättre klimat. Vilket i sin tur skulle vara bättre för fåglarna, säger Lars Lindell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".