Veterinären Åsa Juberget med sina hundar. Foto: Lennart Nordenstein/SR Värmland.

Var uppmärksam på djuren i kylan

Trots den kraftiga kylan klarar sig hundar och katter bra när de är ute. Men man ska vara uppmärksam på djuren och tänka sig för, säger Åsa Juberget som är veterinär i Torsby

Hon säger att det är ganska ovanligt med förfrysningsskador på friska och torra djur.

– Det man kan se är spenar på hundar som jagar i djup snö och hanhundar som sitter på is kan förfrysa huden på pungen. Någon gång ser man tår- och öronförfrysningar, men det är ovanligt på friska hundar, säger Åsa Juberget.

Hittills i vinter har hon inte haft några förfrysningsfall på sin klinik.

Man ska inte låta sin hund sitta för länge bunden utomhus och inte heller låta hunden sitta för länge i en bil som snabbt kyls ner när det är så kallt som det är nu. I övrigt är det sunt förnuft som råder, säger Åsa Juberget

– De ska vara torra, skyddade för vind och ska man ha djur ute någon längre tid ska man ha en uppvärmd koja eller hundhus.

– Men förutsättningarna är väldigt olika. Det är skillnad på en kinesisk nakenhund och en polarhund som faktiskt gillar snön och kylan, säger Åsa Juberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".