Vargjakten

Ökat intresse för vargjakt i Norge

Nu höjs röster från jägare och säterbrukare i Norge för att få en liknande vargjakt som den i Sverige. Men i Norge är det en politisk omöjlighet.

– Här tror den politiska majoriteten att vargen är en så sårbar och utrotningshotad art att vi måste skydda den. Till och med de vargar som befinner sig utanför vargzonerna här i Norge, säger Meréte Furuberg, som är ordförande i Värmlands grannlän Hedmarks bonde- och småbrukarlag.

Den nyligen avslutade svenska vargjakten har följts med stor uppmärksamhet i Norge eftersom det är i stort sett samma vargstam. Och nu hörs röster från Hedmarks fylke i Norge att man också vill ha licensjakt på varg eftersom det finns många småbrukare som har frigående får i skog och mark.

– När det gick att skjuta så många vargar på så kort tid i Sverige tyder det på att det finns många vargar i Skandinavien, säger Meréte Furuberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".