Stort stöd för vargjakten

Svenska folket stödjer den nyligen avslutade vargjakten. Det visar en Sifo-undersökning. Störst är stödet i norra Sverige och i Mellansverige där 65 - 69 procent av befolkningen är för jakten.

– Vi är inte förvånade, säger Göran Eriksson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Där har man nyligen också gjort en stor nationell undersökning om svenskarnas inställning till rovdjur och jakt.

– Vi ser en liten fokusförskjutning i debatten. För tio år sedan var det mycket fokus på bevarande. Nu har vi varit ganska framgångsrika i Sverige med att öka popultaionen av framför allt björn, lo och varg, så att vi har nått de nationella målen.

I och med det menar Göran Eriksson att vi nu gått in i en ny fas, där det inte längre bara handlar om att bygga upp populationen utan också att jaga djuren.

Och stödet för vargjakt är ännu högre när argumentet är att djuren kommit in i tätbefolkat område.

– Då ligger vi på nationell nivå, även i Stockholms län, mellan 85 och 90 procents acceptans för det, säger Göran Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".