1 av 2
Arbetsförmedlingen i Karlstad. Foto: Zin Jägersand/SR Värmland.
2 av 2
Lena Hertzberg, arbetsförmedlingen och Monica Klar, försäkringskassan. Foto: Zin jägersand/SR Värmland

Tror på jobb för utförsäkrade

Sedan årsskiftet är 550 värmlänningar utförsäkrade från Försäkringskassan. Några av dem går tillbaka till sina gamla jobb, men runt 500 är arbetssökande. Men trots att det finns 8.900 öppet arbetslösa värmlänningar, tror Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, inte att det kommer vara svårt att hitta jobb som utförsäkrad.

– Vi har jobbat med rehabilitering i många år, och det finns många arbetsgivare som är intresserade att anställa personer med alla typer av bakgrund, säger Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen. Dessutom har Arbetsförmedlingen ganska mycket stöd och resurser att gå in med till den som anställer någon med funktionshinder. 

Under de första tre månaderna av så kallad arbetslivsintroduktion, får man ett aktivitetsstöd baserat på om man har rätt till a-kassa eller inte och hur stor den i sådana fall är. Som minst blir det 223 kronor per dag, vilket innebär knappt 6700 kronor i månaden. Sen tar individuella program vid, som kan innefatta arbetsterapi, yrkesvägledning och psykoterapi.

Fortfarande är bedömningsgrunderna för rätten till sjukersättning inte klara. Senast fredag ska de komma, men Monica Klar, områdeschef på Försäkringskassan i Karlstad, ser ingen risk för felbedömning.

Fakta:

550 värmlänningar utförsäkrade vid nyår, både sjukfall - de med sjukpenning, och de med tidsbegränsad sjukersättning. I realiteten ca 500, eftersom några går tillbaka till sitt gamla arbete.

Varje månad under 2010 räknar man med att ca tio per månad tillkommer som inte längre har rätt till fler sjukpenningdagar.

Varaktig sjukersättning (tidigare förtidspension)

Tidsbegränsad sjukersättning togs bort 1 juli 2008. Efter det fanns möjlighet till förlängning i ytterligare 18 månader under en övergångsperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".