Karlstad

Ungdomar ska göra Karlstad tryggare

Åtta ungdomar kommer under våren att anställas av Karlstads kommun för att hjälpa till att göra Karlstad tryggare. Det är ett medborgarförslag som nu blivit verklighet i projektet "Ungdomar för trygghet".

"Ungdomar för trygghet" kommer att vara anställda ungdomar som, under ledning från Trygghetscenter, kommer att vistas ute bland ungdomar och äldre.

De skall observera vad som händer, ha samtal och kontakter med ungdomar samt vid behov larma polis eller väktare.

De kommer i första hand att finnas i centrum och i olika bostadsområden, men kommer även att finnas på skolor och äldreboenden.

Ungdomarna kommer att ha en god utbildning och vara särskilt lämpade för uppdraget.

-- De ska få utbildning i andning-blödning-chock, hjärt-lungräddning och grundläggande brandutbildning, säger Matilda Hansson som arbetar på Barn- och ungdomsförvaltningen inom Karlstad kommun.

– De ska vidare utbildas i bemötandefrågor och kriminalfrågor så de ska veta var risker finns och vad som kan hända.

Men hur mycket pondus har 18-20 åriga ungdomar?

De ska få så mycket utbildning att de klarar uppdraget och de kommer att gå ut i grupper om tre, och det kommer att stärka dem, avslutar Matilda Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".