Friska vindar vid Gässlingegrundet

Ett av de nybyggda vindkraftverken på Gässlingegrundet utanför Karlstad har under de tre senaste månaderna levererat mest ström av alla vindkraftverk i hela Sverige.

Ytterligare två av verken på Gässlingegrundet hör också under den här perioden till de tio bäst producerande verken i landet.

– Det känns som en lättnad att det ser ut som att produktionen blir vad vi har räknat med, säger Leif Löfgren, som är styrelseledamot i Vindkraft Gässlingen ekonomisk förening, som äger det här verket.

De övriga vindkraftverken på tio i topplistan står ute till havs i Öresund, samt ett på landbacken vid kusten i Lysekil. Men att vindkraftverken ute på Gässlingegrundet skulle leverera så mycket tröm i jämförelse med kraftverken till havs, kommer inte som någon överraskning, säger Leif Löfgren.

– Vi har ju gjort mätningar ute vid Klackens fyr, vi satte upp en mätstation där för ungefär tio år sedan, och den har visat att norra Vänern är ett väldigt bra ställe att ha vindkraftverk på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".