Flera vargar saknar testiklar

Några av de vargar som sköts under vargjakten saknar testiklar. De har av misstag skurits bort av jägarna innan djuren skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala.

Arne Söderberg, samordningsansvarig på SVA, säger att forskarna nu får svårt att bedöma djurens fortplantningsförmåga. Jägarna har gjort fel och det här är ett misstag som måste rättas till till kommande jakter, säger Arne Söderberg.

Hittills är tjugofyra av de skjutna vargarna obducerade, och i eftermiddag börjar man obducera de tre som återstår.

Misstaget har skett när skinnen, som jägarna får behålla själva, har skurits bort från kroppen. Nu kan inte SVA få en klar bild av hur många hannar som eventuellt har missbildade testiklar som ett resultat av inavel.

Fakta:

Sedan 1978 har nästan 200 döda vargar i Sverige och Norge undersökts av forskarna. Missbildningar har upptäckts hos 15 av djuren.

Fyra typer av missbildningar förekommer. Vanligast är skador på ryggkotorna (påvisat hos 4 procent av de undersökta djuren) och fel på testiklarna (6 procent).

Mindre vanligt är hjärtfel och missbildade njurar (2 procent).Alla fel behöver dock inte bero på inavel. Missbildade individer föds även i helt normala populationer, precis som fallet är med människor. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista