Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Obducerade vargar saknade testiklar

Några av de vargar som sköts under vargjakten saknade sina testiklar när de skickades in till Statens veterinämedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

Misstaget har skett när skinnen skurits bort av jägarna och det blir nu svårt att få en komplett bild av hur många varghannar som eventuellt har missbildade testiklar på grund av inavel.

– Alla vargar som har skjutits i Sverige är besiktade av Länsstyrelsens besiktningsmän. Testiklarna är mätta på samtliga vargar så att vargarna har ju kontrollerats ute i fält av Länsstyrelsens besiktningsmän. Sen har man ju då uppenbarligen missat från myndighetens sida att tala om att kroppen skulle åtföljas av testiklar men jag gjorde så att jag ringde också till de konservatorier som finns här i länet som tar hand om skinn från inte bara från Värmland utan även från andra delar av landet och frågade om de har testiklarna kvar och de har dem infrusna och de är villiga att skicka in eventuella testiklar till Statens veterinärmedicinska anstalt. Vi har ju ingenting att dölja utan jag tycker det som är oroväckande här är att människor försöker misskreditera jägarkåren, försöker hitta infallsvinklar och angripa vargjakten som sådan. Det tycker jag är väldigt trist, säger jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen.

Vargjakten har väckt starka känslor hos svenska folket, inte sen debatten om FRA-lagen har regeringen fått så många arga och förtvivlade mejl. På onsdagen hade regeringskansliet fått nära 700 mejl i frågan.

– Jag tycker det här är en icke diskussion som drivs av någon i syfte att misskreditera jakten, vargjakten som sådan. Jag tycker mediadrevet börjar bli ganska otäckt. Vi är vanliga människor som följt ett demokratiskt fattat beslut av Sveriges riksdag, säger Gunnar Glöersen.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".