SJ:s förseningar beror på nerisade tåg

Det har varit mycket förseningar av tågen mellan Värmland och Stockholm de senaste veckorna. Förseningarna beror på nerisade tåg.

– När den här kylan slog till så blev det problem med tågtrafiken, säger Ulf Wallin biträdande presschef på SJ, säger Ulf Wallin biträadande presschef på SJ.

Varför blir det sådana förseningar?

– Det är av olika orsaker. Nu pratar jag om X2000 tågen som går till Karlstad då på morgonen och tillbaka på eftermiddagen. Vi kör ju det här i ett slags sammahållet system, vi har 37 eller 39 2000 tåg och de går i ett rikssystem så att en försening någonstans det ger dessvärre förseningar på andra sträckor, säger Ulf Wallin biträadande presschef på SJ.

Han berättar också om att kylan nerisar tågen rätt rejält och ibland får de då problem med elektroniken på de här 2000 tågen och dessutom har de fått flaskhalsar deras underhåll.

– Tågen är helt enkelt så nerisade så att när vi tar in dem för översyn och underhåll så är dem som en isbit som måste tinas, säger Ulf Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".