Foto: Andrew Milligan/Scanpix

Nu ska svanarna räknas

Till helgen ska antalet svanar i Värmland räknas. Magnus Köpman i Wermlands ornitologiska förening befarar att antalet svanar på grund av den stränga kylan är betydligt färre än normalt.

Magnus Köpman i Wermlands ornitologiska förening tror att det just nu finns omkring 100 svanar i länet mot normalt uppemot 600 stycken.

– Det är ju extremt mycket fruset överallt. Svanarna behöver öppet vatten för att åtminstone spendera en del av dygnet där. Ju mer is det kommer så drivs svanarna längre söderut mot Skåne och Danmark och en majoritet har pressats söderut av bristen på öppet vatten.

Att man räknar svanarna är en del av ett långsiktigt arbete med övervakning av framför allt sångsvan.

– De har ett visst naturvårdsvärde och är svagt hotad som art. Därför vill man hålla koll på vad som händer med det här beståndet i Europa. Så det är flera länder som är involverade sångsvanar just den här helgen i mitten på januari.

Om man kan se att beståndet minskar så får naturvårdare försöka ta reda på vad som är orsaken bakom minskningen.

– Kanske kan man upptäcka att det pågår jakt i vissa övervintringsområden, säger Magnus Köpman i Wermlands ornitologiska förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".