Landshövding Eva Eriksson. Foto: Rebecka Hugosson/SR Värmland

Vill kartlägga fruimporten

Länsstyrelsen vill ha en samordnarroll när det gäller problemet med så kallad fruimport. Därför har landshövding Eva Eriksson skrivit till integrations- och jämställdhetsministern för att få uppdraget och även pengar till det.

Enligt en rapport från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige, så är det allt fler utländska kvinnor som söker skydd efter att ha blivit misshandlade av svenska män, som tagit hit dem.

I Värmland har 38 kvinnor under år 2008 sökt hjälp av kvinnojourer, ett fall per 7 000 invånare, och det är mer än dubbelt så många som i storstadsregionerna.

Roks ger i rapporten två förslag på åtgärder för att förbättra villkoren för kvinnor som utsatts för fruimport. Dels måste det bli lättare att beviljas fortsatt uppehållstillstånd enligt den så kallade tvåårsregeln i de fall där relationen avslutas på grund av våld. Och dels måste alla personer som beviljas uppehållstillstånd måste få tydlig information om vilka rättigheter och skyddsnät de omfattas av i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".