Hedenpannan går på högtryck

Den senaste tidens kalla väder har gjort att värmeverket på Heden i Karlstad har gått för fullt. Sju ton sopor i timmen eldas.

Dessutom har några extra värmeproducenter tagits i bruk. Det är inget ovanligt, men i år har det varit extra mycket, berättar Lars Närman, driftchef på Hedenverket i Karlstad.

– Hedenverket har ju gått fullastat i princip hela vintern med biopannan och avfallspannan. Sedan så har vi fått hjälp från stora Skoghallsverken där vi får en del bioeldad värme också, plus att vi kör det gamla krafvärmeverket i Yttre hamn, med bioolja och tjockolja.

De råvaror som de eldar med i Hedenpannan, sopor och flis, räcker bara till någon minusgrad.

– Ja, sedan måste vi stöta till med någonting annat. Men den nya satsningen med hamnled, att vi är ihopkopplade med Skoghallsverken, betyder att vi behöver inte behöver starta särskilt mycket fossilolja på vintern, utan att vi kan klara oss med deras bioeldade värme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".