Det är viktigare än man tror att tillbrings lång tid här, i sängen. Foto: Mikael Andersson Scanpix

Sömnen viktigare än man tror

Efter en lång period av vakenhet eller många nätter med för lite sömn kan det krävas mycket vila för att man ska återhämta sig helt. Det visar en ny amerikansk studie som presenteras i tidskriften Science Translational Medicine.

Att hoppa över sömnen en natt och tro att man snabbt kan ta igen det, det funkar alltså inte.

– Man luras av sömnens uppiggande effekt, att tro när man vaknar att man är helt återställd fast man inte är det. Effekterna kommer senare under dagen, säger Torbjörn Åkerstedt professor på Karolinska institutets sömnforskningsinstitut.

Han berättar också att sömnen ska se till att hjärnan får bygga upp energiförråd och annat igen så att man kan klara en ny dag. Det forskningen har visat är att har man en rejäl dos sömnunderskott före så får man en uppiggande effekt precis när man vaknar och några timmar framöver och då tror man att man är pigg och så kanske man företar sig någonting som innebär att man ska resa långt och då köra långt.

– Då kan man bli övermannad utav den kraftiga tröttheten som kommer över en senare, säger Torbjön Åkerstedt.

Den håller inte i sig helt enkelt den här effekten?

– Sömnen är ju byggd för att lyfta upp oss till en hyffsad nivå och i kombination med den biologiska klockan som lyfter upp oss till en hyffsad nivå dagtid så märker man först inte att man har för lite sömn utan det kommer senare, säger Torbjörn Åkerstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista