Naturvårdsföreträdare anmäler staten

På torsdagen träffades representanter för Svenska naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen EU-tjänstemän, för att lägga fram en anmälan mot svenska staten om eventuellt brott om hur hotade djurarter ska skyddas inom unionen.

Anledningen till mötet var den nyligen genomförda licensjakten på varg i Sverige.

Ann Dahleus, generalsekreterare i svenska rovdjursföreningen, med fyra tusen medlemmar, var nöjd med EU-besöket i Bryssel.

– Vi har naturligtvis stora förhoppningar för detta eftersom vår frustration har varit enormt stor. Dels undr den process som pågick i närmare två år som ledde fram till den här jakten på varg. Det var ju inget som kom som ett slag från en blå himmel utan det här föreslogs redan 2007 av rovjursutredaren Åke Pettersson, säger Ann Dahleus.

Hon berättar också om att naturvårdensföreträdare sen dess protesterat kraftfullt mot detta i alla möten som de haft med regering och polikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".