Skidskytteläraren Inge Wadman. Foto: Lennart Nordenstein/SR Värmland
Torsby

Stort intresse men få föreningar

Intresset för skidskytte ökar kraftigt efter den senaste tidens framgångar för landslaget och skidskytten Helena Jonsson, som vann Jerringpriset överlägset. Men det är svårt för klubbarna att ta tillvara det stora intresset, säger Inge Wadman, skidskyttelärare vid Stjerneskolans skidskyttegymnasium.

– Nu är det ett väldigt tryck, både nationellt och internationellt på skidskyttet. Tidigare pratade man om vilken Magda-effekt som vi har fått, men det är väl så att begränsningarna i att få distrikt och därmet få föreningar tyvärr håller på med skidskytte. För det bygger ju på att föreningar har vapen som de kan låna ut för ungdomsträning, säger Inge Wadman, skidskyttelärare vid Stjerneskolans skidskyttegymnasium.

Det gäller att smida medans järnet är varmt. Och för närvarande är intresset för skidskytte glödhett tack vare landslagets framgångar, där Helena Jonsson är förgrundsfigur. Hon sopade banan med allt och alla på idrottsgalan.

Men det är en dyrbar sport för ungdomar med dålig ekonomi. Ett hyfsat skidskyttegevär kostar uppåt 30 000 kronor, till det kommer ammunitionskostnader och sist men inte minst är det stränga regler runt gevären. Det fick både SK Bore biathlon i Torsby och Stjerneskolans skidskyttegymnasium erfara när polisen beslagtog deras vapen på grund av brister i förvaringen.

– Självklart så bidrar det också, för det är så mycket bestämmelser och praktiska svårigheter att komma till träningen, säger Inge Wadman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".