Ledsagning på tåg för alla

Sedan drygt en månad kan den som åker tåg och behöver särskild hjälp lättare få ledsagning på drygt 120 stationer i Sverige.

I och med att tjänsten samordnas, och inte ligger på respektive tågbolag som tidigare, ska servicen bli bättre.

I Värmland kan man få hjälp på stationerna i Degerfors, Karlstad, Kil och Kristinehamn. Senare tillkommer Charlottenberg, Sunne, Säffle och Torsby. Det är gratis och kan användas av alla berättar Tomas Brock som är ansvarig.

– Det krävs ju att man själv bedömer sig vara i behov av ledsagning. Det behöver heller inte vara ett permanent funktionshinder. Det kan ju vara en 20-årig ishockeyspelare som behöver hjälp för att han har gjort illa knät och går på krycker och har en väska med sig.

Den som inte ser så bra, eller som har svårt att ta sig fram på annat sätt, kan få hjälp av en ledsagare att klara tågbyten eller att hitta till perrongen.

Banverket och Jernhusen tog över ansvaret för stationsledsagning i december. Hjälpen måste bokas ett dygn i förväg nu, men man vill förbättra så det inte krävs så lång framförhållning, och ledsagning ska införas på fler stationer, säger Thomas Brock på Jernhusen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".