Förbundsordförande Per Dalebjer. Foto: Lennart Nordenstein/SR Värmland
Torsby

Svennis cup bra för Torsby

Fotbollsturneringen Svennis cup i Torsby för ungdomar har i huvudsak enbart positiva effekter för kommunen. Det visar en utvärdering som Värmlands idrottsförbund låtit göra tillsammans med Torsby kommun.

– Vi vill skaffa och kunskaper och visa på effekterna av de här idrottsarrangemangen och se vilka värden som skapas i lokalsamhället, säger Per Dalebjer,förbundschef i Värmlands idrottsförbund.

– Bortsett från att det är en fantastiskt rolig idrottsupplevelse, så medför det ju en massa ekonomiska mervärden i samhället. Boenden, handel, matvaror, nöjen och bensin och sånt. Men huvuddelen är en fotbollsupplevelse. Här ska man satsa på fotbollen för att få tillbaka än mer.

Fotbollsturneringen startade 1999 och förra året var det 92 ungdomslag som deltog under tre sommardagar.

Sammanlagt beräknades 2300 personer gästa kommunen som omsatte 2,5 till 3 miljoner kronor, och det beräknas ge ca fyra procent till kommunen i slutänden. Alltså runt 100 000 kronor, förutom den evenuella goodwill som turneringen kan ge.

Den här utvärderingen av Svennis cup är efterlängtad av Håkan Laack (S), kommunalråd i Torsby.

– Det här kan vara ett bra underlag där vi kan få svart och vitt när det handlar om samhällseffekterna som är så viktiga att känna till. Den här utredningen hjälper till att bekräfta att vår magkänsla har varit riktig tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".