Foto: Nisse Schmidt/Scanpix

Se upp för vilt i trafiken

Antalet viltolyckor i länet har ökat dramatiskt. Senast igår eftermiddag fick åtta personer föras till sjukhus efter en seriekrock på riksväg 61 vid Hynboholm som orsakades av att en bilist väjde för ett rådjur.

– Det här året har börjat värre än 2009. Jag tror att snön är en stor anledning till att viltolyckorna ökar, den kom tidigare i år än förra året. Men, det är en dramatisk ökning. Fram till den 20 januari rapporterades det in 76 älgolyckor i länet, siffran för förra året under samma period var 20, säger Bengt Stevensson, länsansvarig för nationella olycksrådet vid polisen i Värmland

Under årets första 20 dagar rapporterades det i år in 182 olyckor med rådjur inblandade, motsvarande siffra för förra året var 108.

– Även i år så har olyckorna ökat mest i norr, i Torsby och Hagfors. Och det är kanske inte förvånande om man ser snön som en orsak, det snöar ju ofta i de norra delarna. Men nu har vi snö i hela Värmland, och olyckorna ökar överallt. Men ökningen kan ju också bero på att viltstammarna har blivit större, att man kanske inte har full kontroll på det, säger Bengt Stevensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".