Degerforsfråga tillv-kongressen

I morron startar Vänsterpartiets kongress i Västerås. En av frågorna på kongressen kommer att handla om hur man ska kunna stoppa företag från att lägga ner lönsam verksamhet i Sverige. Frågan har väckts av Vänsterpartiet i Degerfors som nu kräver en lagändring.
Motionen från Vänsterpartisterna i Degerfors har sin förklaring i det som hänt på Degerfors Järnverk. Där har ägarna Avesta Polarit beslutat att lägga ner stålproduktionen och flytta den till Sheffield. Detta trots att verksamheten är lönsam. Vänsterpartisterna menar att även om det finns möjligheter att driva ett företag vidare under lönsamma former, kan man inget göra då företagsledningen inte vill ha konkurrens. En lagändring skulle sätta stopp för detta menar Vänsterpartisterna som nu vill att det ska bli svårare för ett företag att lägga ner lönsam produktion, dessutom ska de anställda har rätt att ta över verksamheten. Frågan är heller inte så lokal som man kan tycka. Nedläggningarna av Carrier i Arvika och däckfabriken i Gislaved rör samma sak. Och igår antydde ju också näringsminister Björn Rosengren att det kan bli en lagstiftning för att komma åt nedläggningar som styrs av nationella intressen för de rent ekonomiska. En ny lag skulle rädda många jobb i Sverige tror Vänsterpartiets riksdagsman från Degerfors, Peter Pedersen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".