Bättre tillgänglighet med ny tåglinje

Bygg en ny direktjärnväg mellan Örebro och Karlskoga med fortsättning till Karlstad och Oslo. Det har regionförbundet i Örebro kommit fram till i en prognos för att Karlskogaregionen ska kunna utvecklas eftersom det väntas stora problem med arbetskraftsbrist, och då krävs det en utbyggnad av kollektivtrafiken.

– I det här sammanhanget så har vi ju då tittat på hur väl de olika orterna och kommunerna i Örebro län hänger samman och då ser vi att spårbunden trafik alltså järnvägstrafik överhuvudtaget är det som tydligt för orterna närmare varandra. Idag tycker vi att det saknas en länk mellan Örebro och Karlskoga, säger Magnus Persson direktör i regionförbundet Örebro.

Vad skulle det innebära för Karlskoga region med en järnväg?

– Man skulle ju få bättre tillgänglighet både mot Örebro men också västerut, säger Magnus Persson.

Idag går tågen över Hallsberg och Degerfors till Kristinehamn och Karlstad, men det är en rejäl omväg om man ska ta tåget till Örebro eller Karlstad från Karlskoga, därför behövs det byggas en ny järvägslinje som går direkt från Örebro till Karlskoga med fortsättning till Karlstad och Oslo. Anledningen till nybygget måste till för att kunna öka in och utpendlingen från Karlskogaregionen som annars kan komma att drabbas av arbetskraftsbrist inom kort då det väntas stora pensionsavgångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".