Karlstad universitetet kan få svårt att få till en jämn könsfördelning.

Slopad könskvotering kan ge problem

Regeringen vill ta bort könskvotering till platserna på högre utbildning. Om förslaget blir verkliget kan det bli problem för till exempel Karlstads universitet

– Vi är naturligtvis lite bekymrade över att regeringen tar ifrån oss ett verktyg för att jämna ut könsfördelningen i studentgrupperna. Vi har ett uppdrag som vi måste redovisa varje år i årsredovisningen, vad vi har gjort för att jämna ut könsfördelningen på arbetsplatsen och på utbildningar, säger Lena Fries, utbildningshandläggare på Karlstads universitet.

Könskvotering då manliga sökande antagits till vissa utbildningar, trots att de haft lägre meriter än kvinnliga, infördes 2003 på Karlstads universitet.

Men efter att tre kvinnor stämt universitet efter att ha blivit omsprungna av manliga sökanden till sjuksköterskeutbildningen, slutade man med könskvoteringen, och fortsatte med så vad man kallar positiv särbehandling.

Alltså när två sökande har samma meritvärde, men bara en kan få platsen, har könet varit avgörande. Detta har gällt på socionomutbildningen och sjuksköterskeutbidlningen där det är konkurrens om platserna.

Men även den positiva särbehandlingen har universitetet slutat med, efter att Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala fälldes förra året efter att ha gjort samma typ av urval till vetrinärutbildningen.

Nu vet man inte hur man ska gå tillväga för att jämna ut könsfördelningen, att bara informera räcker inte, säger Lena Fries:

– Kvinnor får högre gymnasiebetyg, så de män vi lyckas intressera att göra ett otraditionellt utbildningsval och yrkesval, de blir sen inte antagna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".