Karlstad

Xeratech mot konkurs

Det Karlstadsbaserade IT-företaget Xeratech är nära en konkurs. Detta sedan möjligheten till en rekonstruktion ses som omöjlig.

Rekonstruktionen av Sjätte AP-fondens krisdrabbade portföljbolag Xeratech stoppas sedan Värmlands Provinsbank sagt nej till rekonstruktionsplanen. Bolaget närmar sig därmed konkurs och merparten av bankens fordringar på 120 miljoner ser ut att gå upp i rök.

Dokumenthanteringsföretaget Xeratech begärde en rekonstruktion i december. Bland de stora ägarna av Xeratech finns Sjätte AP-fonden som i december påstod att företaget hade blivit plundrat av sina grundare och bolaget nu stod på randen till konkurs. Grundarna nekade däremot till anklagelserna.

Nu tycks hoppet om en rekonstruktion vara helt borta.

– Det finns inga förutsättningar för en rekonstruktion och det har vi meddelat tingsrätten, säger advokat Hans Berglund till TT

Han är en av de två rekonstruktörer som tillsammans med Xeratechs ledning och fordringsägare försökt rädda företaget.

Skulderna uppgår till runt 140 miljoner kronor, varav Värmlands Provinsbank har fordringar på 120 miljoner kronor, som nu ser ut att vara förlorade.

– Banken ville inte vara med på någon rekonstruktion och det är en av orsakerna till varför vi nu valt att avbryta rekonstruktionsarbetet, säger Hans Berglund till TT.

Därmed kan bolagets ägare och fordringsägare, däribland Sjätte AP-fonden och Värmlands Provinsbank, begära Xeratech i konkurs.

Tre av Xeratechs bolag, med ett 80-tal anställda, har ingått i rekonstruktionsarbetet. Xeratech Supplies Team Sverige omfattats däremot inte av rekonstruktionen.

TT/SR Värmland

Läs också:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista