Unga på Rud vill ha egen fritidsgård

Ungdomarna på Rud i Karlstad har ingenstans att vara på kvällar och helger, nu har de bestämt sig för att göra något åt saken. De har skrivit ett eget medborgarförslag till Karlstads kommun.

Ungdomarna på Rud i Karlstad har ingenstans att vara på kvällar och helger, nu har de bestämt sig för att göra något åt saken.

17-åriga Sarmed Ismael är en av de ungdomar som nu skrivit till Karlstad kommun för att de önskar en fritidsgård på Rud.

- Vi har ingenstans att vara och det är kallt ute, jag hoppas att kommunen tar tag i det, säger han.

År 2004 lade Karlstad kommun ner Ruds fritidsgård, då fanns det inte längre någon lokal att hålla till i. Istället flyttades verksamheten till fritidsgården på Tolvmansgatan på Norrstrand, men att gå dit är inget alternativ för Sarmed Ismael och hans kompisar.

- Det är för långt att gå, säger han.

Fritidgården på Rud i Karlstad kommer inte att öppna igen - mer än kanske tillfälligt vid enstaka tillfällen. Det beskedet får nu ungdomarna från kommunen. Fritidgården på Rud lades ned 2004 och ungdomarna har hänvisats till fritidsgården på Tolvmansgatan på Norrstrand.

Trots protester från ungdomarna så står beslutet fast, säger Lill Nilsson, ordförande i kultur och fritidsnämnden. Hon menar att det finns gott om fritidsgårdar i kommunen.

– Nu är det ju så att vi har nio stycken totalt i kommunen och med lite olika inriktningar så att det är ju tänkt som så att man ska söka sig utifrån intresset till de olika och det är mycket mycket större rörlighet bland ungdomarna idag. Man stannar inte inom sitt eget område, det är inte så vanligt i alla fall att man gör det. Nu vill man ju gärna ha till stånd någonting ute på Rud och som det ser ut så finns inte de möjligheterna just nu, säger Lill Nilsson (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista