Sunne

Helene Tursten kan vinna i Frankrike

I kväll avgörs det om deckarförfattarinnan Helene Tursten, bosatt i Sunne, vinner en av Frankrikes största litteraturtävlingar.

Hennes bok "Tatuerad torso" är nominerad i klassen för översatta kriminalböcker och tävlingen är utformad som en rättegång

Priset heter Prix SNCF du Polar och är Frankrikes största inom kriminalgenren. Tävlingen har två kategorier. En för böcker skrivna av franska författare och en för översatta böcker. Tävlingen är utformad som en rättegång, där varje bok har en försvarsadvokat som försvarar boken inför en domare. Därefter meddelar domaren vem som är vinnare.  Första priset är 30 000 euro, cirka 300 000 kronor.

Helene Turstens två finalmotståndare i kategorin översatta böcker är också kvinnor, Sharon Bolton från England och Saskia Noort från Holland. Tävlingen arrangeras av SNCF, Frankrikes motsvarighet till SJ. Tävlingen startade år 2000 med syfte att öka intresset för läsning under tågresor.

Boken "Tatuerad torso" utkom på svenska 2000 och har även filmatiserats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista