Sunne

Bank investerar i flygbolag

Nu ger sig Fryksdalens sparbank i Sunne in i flygbranschen. Banken köper nämligen 100 aktier för 120 000 kronor i det nystartade bolaget Air Karlstad, som igår meddelade att de ska börja trafikera linjen Karlstad - Göteborg dagligen.

– Vi har ju blivit kontaktade av bland annat Region Värmland, som har jobbat med att ta över flygplatsen så småningom. Och i samband med det så har de träffat City Airline som vill starta ett marknadsbolag för att förbättra från och till Karlstad, säger Ola Evensson, vd i Fryksdalens sparbank.

Karlstad Airport är ju inte den enda flygplatsen i länet, men Ola Evensson är osäker på om flygplatserna i Hagfors och Torsby någonsin varit med i planeringen.

– Jag vet inte om frågan har ställts dit, men Region Värmland ska ju ta över Karlstads flygplats och då är det den som gäller. Och det är därifrån flygen går utomlands till Köpenhamn och till Stockholm. City Airlines har presenterat ett koncept för att utveckla just den här verksamheten.

Förväntningarna från banken är att det ska finnas ett större utbud från och till Karlstads flygplats. 

– För oss i Sunne och Fryksdalen är det viktigt för vår besöksnäring. Och vi vill ha hit gäster som kan fylla våra hotell och restauranger, och ser att det finns 40 destinaitoner som det går att flyga hit från.

Flygbranschen är ju inte en av de mest lönsamma just nu, men risken att förlora det satsade kapitalet är inget som oroar Ola Evensson.

– Man måste också våga satsa. Nu har vi ju många parter som är med, totalt är investeringen på tolv miljoner. Vi hoppas på att till och med tjäna pengar på vår investering, men det viktigaste är att det kommer hit mycket gäster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista