Grums

Små kommuner får stora problem

Det kan blir bråttom för de kommuner som tidigare köpt kylda matlådor från Centralsjukhuset i Karlstad att hitta nya lösningar. När Karlstad kommun förra månaden tackade nej till fortsatt samarbete med fem andra kommuner, kommer leveranserna av matlådorna att sluta, så fort Karlstad kommun börjar tillverka sin egen mat, och det vållar problem för de små kommunerna.

- Vi får se hur vi ska lösa det här själva. Det kommer att krävas lite tjänstemannajobb och polistiska beslut framöver, men naturligtvis är vi ju väldigt ledsna för att vi inte får möjlighet att göra de här samverkansdelarna som jag tror det här länet behöver mer av. Det blir ju mindre av det nu och det är inte så kul, säger Torbjörn Bood som är kommunalråd i Grums kommun.

Landstinget hade som förslag att en kostnämnd skulle bildas med representanter från sex kommuner, däribland Grums och Karlstad, som skulle bestämma över de kylda matlådorna.

Representanterna hade redan utsettes när Vård- och omsorgsnämnden i Karlstad bestämde sig för att börja producera måltiderna själva och därmed bryta samarbetet. Torbjörn Bood ser att det innebär problem för en liten kommun som Grums.

– Det gäller ju att få upp volymerna i det här och vi är en liten aktör eftersom vi är en liten kommun, så vi får tänka till ordentligt, och jag har inget riktigt bra svar idag på det, säger han.

– Jag är lite förvånad för vi hade trots allt kommit så långt att det kändes som att en av de här samverkanspusselbitarna skulle vara klar, så det här är naturligtvis två steg tillbaka, så förvånad är jag nog lite grann, avslutar  Torbjörn Bood.

Louise Uhlin
Louise.Uhlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista