Monica Zetterlund under ett uppträdande 1963. Foto: Johan Wärnlöf /Scanpix
Hagfors

Unika inspelningar med Monica Z

Tidigare okända liveinspelningar med Monica Zetterlund har hittats på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Inspelningarna är från en krogshow på Berns 1964. Den finländske radiojournalisten Stefan Brunow fann banden av en slump

– Jag var på väg till Radiohuset i Stockholm och skulle bara gå in och värma mig lite på biblioteket där statens audiovisuella arkiv finns. Jag sökte på Monica Zetterlund på databasen och hittade ett band som lät väldigt spännande. Och alla nackhår reste sig, berättar Stefan Brunow.

1964 var Monica Zetterlunds genombrottsår. Hon spelade in skiva med jazzpianisten Bill Evans och gjorde Sjörövar-Jenny i Tolvskillingsoperan. - en föreställning som Sverige Radio faktiskt spelade in men aldrig gav ut. Så Stefan Brunow tog sin spade till radioarkivet och grävde fram den också. Men han menar att det verkligt sensationella fyndet är krogshowen på Berns.

- Det stod bara "berns-banden" och ett datum: 25 januari '64. Då blev jag väldigt nyfiken och tänkte att jag måste ha dem för att kunna göra program om dem, berättar Stefan Brunow. Det här är alltså ingenting som radion har haft tillgång till tidigare och ingen har egentligen hört dem.

En 26-årig Zetterlund sjunger här ett gäng okända låtar med texter av Beppe Wolgers och Tage Danielsson. Allt spelades in med en enda mikrofon och banden donerades till Kungliga Biblioteket för ett antal år sen.

– Låten som hon inleder sin show med är intressant, för det är ingen som vet vem som har skrivit melodin, säger Stefan Brunow och låter konfunderad. Jag har spelat upp den för Finlands alla jazzexperter och har inte fått nåt svar, så om nån lyssnare känner igen den är jag tacksam för upplysningar.

Stefan Brunow har gjort två radioprogram om musikfynden i den svenskspråkiga delen av Finlands public service-bolag YLE. Nu hoppas han på en ny samlingsbox med Monica Zetterlund där inspelningarna skulle kunna ingå.

- Ja, framförallt för att det finns väldigt få bra liveinspelningar med Monica, hon gjorde ju mest skivinspelningar eller Hasse och Tage-grejer. /Erik Öbo/SR Mitt i musiken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".