Djup snö orsakar älgolyckor med tåg

Ovanligt många älgar har blivit påkörda av tåg i vinter vilket bidragit till de stora tågförseningarna. Under december och januari har SJ kört på 92 älgar i Sverige, säger SJ:s presschef Dag Rosander.

Ovanligt många älgar har blivit påkörda av tåg i vinter vilket har lett till tågförseningar och skadade lok. Under december och januari har SJ kört på 92 älgar i Sverige.

– Det är extremt mycket. Det är många gånger fler än vad det brukar vara på vintrarna, så det är en väldigt ovanligt situation, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

Anledningen till att så många älgar fått sätta livet till i vinter är snön. Med djup snö i skogarna så söker de sig till fria ytor som vägar och järnvägsspår. Det här leder till både skadade lok och därmed tågförseningar. SJ har dock inga siffror på hur stor del av förseningarna som påkörda älgar står för.

– Om det träffar olyckligt så blir det ofta fel på det vi kallar kopplet. Andra problem som kan uppstå är med hjulbasar och boggier som kan få skador. Då blir det så att vi får ta in loken på verkstad vilket i sin tur leder till förseningar, säger Dag Rosander. /Reporter Peter Bjurbo/SR Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".