Tåg kör med olåsta dörrar trots dödsolycka

Två veckor efter dödsolyckan i Uppsala, kör flera tåg fortfarande med olåsta dörrar.

En 24-årig kvinna från Karlstad förskte komma ombord på ett rullande pendeltåg vid Uppsala Central i slutet av januari. Hon fick upp dörren och kom halvvägs ombord, men ramlade sedan och skadade sig så illa att hon senare avled.

Att låsningen av tågens dörrar dröjer beror på en intressekonflikt mellan resenärernas och växlingspersonalens säkerhet.

– Det är lika viktigt för oss att vår personal, liksom resenärerna, inte utsätts för fara. Så det här är ett dilemma som vi håller på och utreder, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.

Av SJ:s alla tåg så är det bara på de lokdragna, som till exempel Uppsalapendeln, som dörrarna är olåsta i låga farter. Trots riskerna för passagerarna, så är det här helt i sin ordning juridiskt. För det handlar om säkerheten för dem som kopplar ihop vagnarna till tåg på bangårdarna.

– Det kallas växlingspersonal som måste kunna stå ute på tågen när vi kopplar av och till vagnar. De har ett fotstöd som de ska stå på för att se till att den här kopplingen kan ske. De måste då också ha möjlighet att gå in i tåget om någonting händer.

Tågexpertis försöker nu komma fram till någon form av kompromiss som ska fungera säkerhetsmässigt både för resenärer och växlare. Vad det gäller själva dörrsystemen så handlar det snarare om omprogrammeringar än dyra ombyggnationer enligt Ulf Wallin på SJ.

Att resenärer försöker ta sig ombord på rullande tåg förekommer ganska ofta, trots att det är förenat med stor fara. Olyckor har skett tidigare.

– Säkerhetsaspekten är jätteviktig. Vår ambition är att dörrarna ska låsas framöver. Vi avvaktar polisutredningen som pågår, och den kommer nog att påskynda det här beslutet. Under det här året så kommer nog ett beslut vara taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".