Ingen norsk vargjakt

Det blir troligen ingen vargjakt i norska Hedmark i vinter. Orsaken är att vargstammen är för liten. Enligt forskare har vargstammen i Norge halverats på ett år.
Sektionsledare Terje Bö på direktoratet för naturförvaltning säger till NRK Hedmark att vargstammen är mindre än man tidigare trott. Han säger också att en jakt skulle hindra möjligheterna för en utveckling av vargstammarna i Norge och Skandinavien. Hans Christian Pedersen,ledare för det norsk-svenska forskningsprogrammet om varg säger att de så kallade Koppang - och Gråfjällflockarna nu enbart består att två vargar i respektive område. I Mosseflocken har ledarhannen inte varit synlig de senaste månaderna och det är därför osäkert hur stor den flocken är. Karl Sigurd Hole, ordförande i Hedmarks får -och getförening är missnöjd med att det troligen inte blir någon vargjakt - men han är inte överraskad. Han säger att föreningen i tre år blivit lovade att vargarna i Koppangsflocken ska fällas - men ingenting har hänt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista