Deje

Rymlingar tillbaka på ungdomshem

Uppdaterad 04:21
Fyra unga män rymde på onsdagskvällen från Klarälvsgården utanför Deje norr om Karlstad. I tumultet som uppstod vid rymningen ska en av ungdomarna ha tagit stryptag på en av de anställda. De fyra kom självmant tillbaka efter ungefär 1,5 timme på rymmen.

Det var personal på Klarälvsgården som ringde polisen vid 21.20-tiden på kvällen. Fyra unga män mellan 16 och 20 år hade rymt från hemmet, som har två låsbara avdelningar med hög säkerhetsnivå.

– Eventuellt kan pojkarna ha kommit över koder eller någon form av larmkort. Personal har berättat att en av pojkarna också tog strypgrepp på en anställd, säger Sören Lövengärd, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

På Klarälvsgården vårdar man pojkar som dömts till sluten ungdomsvård. De flesta av dem har dömts till längre strafftider. Där vårdas också pojkar enligt LVU, även de med längre behandlingstider, enligt informationen på Statens institutionsstyrelses hemsida.

– De här fyra var dömda, säger Sören Lövengärd.

Polisen ska nu göra en utredning angående uppgifterna om hot i samband med rymningen.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".