Katja Berglund, länsstyrelsen och Maritha Fältén, Rädda Barnen. Foto: Laila Carlsson/SR Värmland.

Flyktingmottagande i fokus

Värmländska kommuner måste bli bättre på att attrahera fler nyanlända flyktingar till länet, det säger Katja Berglund integrationsstrateg på länsstyrelsen.

Och under onsdagens integrationskonferens efterfrågade Katja Berglund ett mera utbrett samarbete i frågan kring att attrahera nyanlända.

Under konferensen om Värmlands framtida flyktingmottagande informerades det även om länsstyrelsens nystartade projekt "Integration Värmland". Inom projektet, som sträcker sig över ett flertal arbetsområden, ska man bland annat skapa en webbplats och stödja de kommuner som vill börja med yrkesinriktade Svenska För Invandrare- kurser.

– Vi måste bli bättre på att informera om vad Värmland har att erbjuda samt fylla ett informationsbehov om vilka vägar en nyanländ behöver ta för att komplettera sin utbildning eller studera vidare, säger Katja Berglund.

Utöver representanter från integrations- och jämställdhetsdepartementet och arbetsförmedlingen, fanns även Rädda Barnen på plats. Enligt Maritha Fältén, som arbetar lokalt för organisationen, behöver flyktingbarnens situation lyftas fram. Rädda Barnens egna undersökningar visar att det är den grupp som har det sämst ställt i samhället, inte minst när det kommer till frågan om ekonomisk barnfattigdom.

– Flyktingbarnens situation är ett prioriterat område för oss inför valet. Det är en marginaliserad grupp som är väldigt utsatt, säger Fältén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".