Stefan Hult och Katrin Westling-Palm, Foto: Annica Buvik, SR Värmland
KARLSTAD

Få en samlad bild av pensionen

Den här veckan får värmlänningarna sina orange kuvert med den allmänna pensionen. Sedan den 1 januari i år är all administration av den allmänna pensionen samlad i en myndighet, Pensionsmyndigheten.

Katrin Westling-Palm som är generaldirektör för Pensionsmyndigheten besökte Karlstad på torsdagen.

– Vi träffar medarbetare, sitter och pratar och lyssnar över deras arbetssituation. Hur är det att svara i telefon och ärendehandlägga samtidigt. Hur har vi klarat den här ansträngda situationen här i årsskiftet och så har vi också formellt invigt det här kontoret, Pensionsmyndigheten i Karlstad, säger Katrin Westling-Palm generaldirektör för Pensionsmyndigheten.

Varför bildade ni den här nya myndigheten?

– Pensionsmyndigheten har bildats för att regeringen och riksdagen vill fokusera på pensioner och vill ha en myndighet som ska ansvara för hela det viktiga samhällsområdet. Och vårt uppdrag är att betala ut pensioner och sköta fondhantering och fondadministration men också skapa en helthetsbild över hela pensionen även tjänstepensionen, säger Katrin Westling-Palm.

Pensionsmyndigheten finns på åtta platser i Sverige och i Karlstad arbetar 145 personer som tidigare varit anställda av Försäkringskassan. Här handläggs ålderspension och bostadstillägget till pensionärer. Idag finns 1,7 miljoner ålderspensionärer i Sverige och alla fick sänkt allmän pension vid årsskiftet med tre procent.

– Vi har ju naturligtvis haft en hel del frågor omkring det, varför det sker just nu så det har vi lagt en hel del tid på att förklara, säger Stefan Hult platschef på Pensionsmyndigheten i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".