Foto Hasse Holmberg, Scanpix

Vildsvinssamarbete ska rädda grödorna

För att vildsvinen ska orsaka mindre skador ute på åkrarna så har Svenska jägareförbundet, Lantbrukarnas riksförbund och flera andra organisationer i en gemensam skrift kommit överens om att utöka samarbetet.

– Ja, det handlar om just det att sätta sig ner och faktiskt prata med varandra vilket oftast inte har skett hittills. Jägare har gått för sig och markägare och lantbrukare för sig och man har inte diskuterat ihop sig kring de här frågorna, säger Göran Bergqvist klövviltskonsulent på Svenska jägareförbundet.

Kan du ge några konkreta exempel på vad man faktiskt skulle kunna göra, den här samverkan kommunikationen?

– Ja, det handlar om t.ex sådana saker som att skydda lantbrukarens grödor under den period när den är mest utsatt för skador av vildsvin, alltså att vara ute på åkrarna då under den perioden och jaga vildsvin, säger Göran Bergqvist.

Skriften om bättre samarbete mellan jägare och lantbrukare har också lämnats över till jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Med det hoppas jägareförbundet att staten ska låta organisationerna själva komma överens om hur vildsvinsjakten ska skötas, så att den inte regleras mer statligt. Jägareförbundet uppskattar att det finns runt 150 000 vildsvin i södra och mellersta Sverige och att de ökar snabbt i antal.

Bakom skriften "Vildsvin i samverkan" står LRF, Rikspolisstyrelsen, Svenska Jägareförbundet, Svenska Kennelklubben, Sveriges Jordägareförbund och Sveriges Yrkesjägareförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".