Färre vab-dagar kan märks på förskolan. Foto: Claus Gertsen/SCANPIX.

Färre VAB-dagar i Värmland

Värmlänningarnas uttag av tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn, så kallat vab, har sjunkit de senaste fyra åren. Totalt sett har de minskat med drygt 11.000 dagar mellan 2006 och 2009, och det är också något som märks på förskolan.

Eva-Marie Wulff, informationsansvarig på Försäkringskassan område Väst, säger att det finns många faktorer som påverkar. Dels hur många barn det är i åldrarna 2-5 år, för dem är uttaget av vab-dagar högst. Hur många människorna som är i arbete och det allmäna hälsoläget för barnen påverkar också, säger Eva-Marie Wulff.

I Värmland har vab-dagarna minskat med totalt 11 405 dagar mellan 2006 och 2009. Under förra året togs i snitt 3,1 vab-dagar ut per barn mellan 0 och 12 år.

På Alsters förskola utanför Karlstad märks det att vab-dagarna har minskat, säger förskoleläraren Mariette Barthelson. I bland får man skicka hem barn, som föräldrarna lämnat i förhoppning om att de ska klara av en dag på dagis, trots att de är sjuka. 

- Man kanske i bland väljer att skicka barnen till förskolan även om de är krassliga. Som förälder kanske man har inte råd att vara hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".