Den här synen mötte en familj som nyligen kom hem från sin semester. Foto: Länsförsäkringar

Stor risk för vattenskador

En skridskobana i badrummet och ett stelnat vattenfall i trappen. Den otrevliga överraskningen mötte en Karlstadsfamilj när den kom tillbaka hem från semestern. Och än är inte vintern över, så det gäller för husägarna att se över sina vattenledningar och avlopp, bland annat.

– Jag har jobbat med det här i tio - elva år, men det här är det värsta jag har varit med om, säger Mats-Ola Levein på Länsförsäkringar i Värmland.

De många vattenskadorna beror på den extrema kylan som har varit i vinter. Mats-Ola Levein menar också att det inte är alla som förstår vidden av vad som kan hända.

– Det är inte många som förstår risken med det här med låg temperatur och vatten kvar i ledningar, blandare och installationer. Man tror att det går bra för att det har gått bra tidigare år, men då kan sådant här hända, säger han och hänvisar till bilderna av ett totalt nedisat hus i Karlstad.

När familjen kom hem låg ett flera decimeter tjockt istäcke över delar av golven. Köksluckorna gick inte att öppna på grund av långa, tjocka istappar.

Länsförsäkringar tipsar om vad man bör tänka på/göra för att minska risken för vattenskador rosakade av frysning:

  • Stäng av huvudkranen och töm vattensystemet. Låt alla kranar stå öppna
  • Töm varmvattenberedare, pumpar, hydroforer, toaletter och vattenlås
  • Häll frysskyddsvätska i de vattenlås som inte går att tömma
  • Töm avloppstankar som riskerar att frysa
  • Kontrollera att eventuella elslingor i vattenrör och avlopp fungerar
  • Ha värme på i huset
  • Ha regelbunden tillsyn på fastigheten. Ta hjälp av grannar eller bekanta om du bor långt bort (minimerar även risken för inbrott) 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".