Anders Österlin, lagman på Förvaltningsrätten i Karlstad. Foto: Andreas Ruuth/SR Värmland.
Karlstad

Effektivare arbete med ny domstol

På måndagen öppnade officiellt en ny domstol i Karlstad. Det är de två länsrätterna i Örebro och Karlstad som blivit en förvaltningsrätt. Tanken är att domstolens arbete ska bli effektivare.

– Vi blir fler personer och vi blir inte så sårbara. Jag kan se till att få de duktigaste juristerna inom varje specialistoråde anställda. Och det kan jag inte om jag har 24 anställda, säger lagman Anders Österlin.

Målet med den nya organisationen är att klara av mer komplicerade mål och få en snabbare handläggning. Förvaltningsrätten beslutar i mål där enskilda överklagar myndighetsbeslut, till exempel byggmålsärenden och alkoholtillstånd. Men tar även upp socialförsäkringsmål och skattefrågor.

Totalt kommer rätten att ha ett femtiotal anställda men idag finns det inte plats för alla i Karlstad.

– Lokalerna är under förändring idag. Just idag flyttar cirka tio medarbetare in i helt nya lokaler. och Domstolsverket kommer hit på onsdag för att diskutera med fastighetsägaren om en ombyggnad av rådhuset med flyglarna. För både tingsrätten, förvaltningsrättan och hovrätten behöver nya tillskott av lokaler, säger Anders Österlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".