Østfold

Varnar för vildmarksturism

Satsningar på vildmarksturism kan skada den sårbara naturen. Det anser Marit Eriksen, biolog och lektor vid högskolan i norska Østfold vid Värmlandsgränsen. Hon varnar nu andra kommuner för att göra allt för stora satsningar på vildmarksturism.

– Att utöva ett allt för stort tryck på naturen kan skapa problem, säger Marit Eriksen, biolog och lektor vid högskolan i Østfold.

Marit Eriksen är skeptisk till att göra Østfolds skogar till turistmål. Utmarksavdelningen för Østfold och Akershus arbetar för närvarande med att ordna vildmarkssemester för turister från kontinenten.

Chefen Øystein Toverud tror inte att turismen kommer att skada naturen och understryker också att de är noga med att balansera och ta hand om naturen och den ekonomiska utveckling som kommer med ökad turism. Biologen Marit Eriksen hoppas Naturavdelningen har god kännedom om var de utsatta områdena finns, så att turismen inte påverkar dem.

Intresset är särskilt stort från Tyskland, och Østfoldskogarna har mycket att erbjuda, säger chefen för markanvändningsavdelningen, Østfold Akershus Øysten Toverud. Toverud poängterar också att det finns en balans mellan turism och ekonomisk utveckling, och han är tror inte att vildmarksturismen kommer att förstöra naturområden.

– Ökad turism leder till att Østfold marknadsförs som destination, och kan hjälpa till att förhindra utflyttning av unga glesbygdsområden där människor kan tjäna på att hyra ut bostäder till vildmarksturister.

Men naturen är skör. Marit Eriksen på högskolan i Østfold anser att man måste vara noga med att inte öppna vildmarksområden för massiv turism. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".