Torsby

Resenärer tvingas vänta ute i kylan

Försenade tåg och stängda väntsalar är vad många tågresenärer har fått stå ut med de senaste dagarna. På måndagsmorgonen var tåget försenat från Torsby till Karlstad, men det fanns ingenstans för resenärerna att gå in och värma sig, trots att det var 20 grader kallt ute.

– Jag fryser, säger Marianne Eriksson, från Östmark, en av alla dem som tvingas att stå ute i kylan och vänta på det försenade tåget.

– Det är bedrövligt att en stor fin busstation inte ska vara öppen. De har ju öppnat åtta på morgonen förut, för de har varit öppet när jag har åkt. Det är skamligt tycker jag, att det är stängt. Vintertid i synnerhet borde det vara öppet. 

På Värmlandstrafik är de inte omedvetna om problemet med kyla och stängda vänthallar.

– Det är väl i allmänhet så att om vi ville och kunde så skulle vi naturligtvis ha öppet dygnet runt. Men vi har varken resurser eller styrmöjligheter. Vi äger inte väntsalarna och styr inte dem, säger Lars Bull, vd på Värmlandstrafik.

– Vi försöker åstadkomma en situation på varje kommunhuvudort där vi har tågtrafik, ska ha en uppvärmd yta som resenärerna kan gå in på. Men vi vill inte själv vara hyresgäster eller fastighetsägare, utan vi försöker lösa detta med hjälp av ett bolag som faktiskt jobbar med den är frågan, som heter Svenska Reseterminaler AB. Men vi är långt ifrån framme vid en lösning, så jag förstår att folk tycker att det här är både trist och jobbigt när det är så kallt som nu.

Men någon omöjlighet att öppna väntsalen en timme tidigare än vanligt, så att frusna resenärer kan komma in och värma sig när det nu är så kallt och många tåg är försenade, borde inte vara någon omöjlighet, menar Lars Bull.

– Jag har inte nåtts av det här problemet tidigare i Torsby, däremot så fick vi kritik för att vi stängde tidigare på dagen, men det har vi åtgärdat nu. Men jag ska ta kontakt med Torsby och se om vi kan åstadkomma en ändring, i varje fall under den här tiden som det är så kallt.