Allt fler söker Brottsofferjourens hjälp

För tolfte året i rad uppmärksammas idag den internationella brottsofferdagen i Värmland. Syftet med dagen är att medverka till att stoppa våldet i samhället. Antalet brottsutsatta som söker stöd hos Brottsofferjouren i Värmland ökar. Ökningen är störst bland tjejer utsatta för sexuellt våld.

Brottsofferjouren finns till för dem som har utsatts för ett brott. Hur grovt brottet är varierar och kan handla om allt från krogbråk till våld i hemmet och sexuellt våld. Även hjälpinsatserna skiljer sig åt, men i första hand finns brottsofferstödjarna där för att lyssna. De kan också följa med på rättegångar eller hjälpa till med olika försäkringsärrenden. Idag finns Brottsofferjouren på Trygghetscentrum i Karlstad, någoting som regionsordförandet Marianne Torstensdotter är väldigt glad över.

– Det är jättebra att vi finns på Trygghetscentrum. Människor kan mera spontant komma in och få hjälp med olika saker och våra stödjare är jättebra på att ta sig tid att lyssna, säger hon.

Under den internationella brottsofferdagen finns Brottsofferjouren på plats i centrala Karlstad för att ta emot allmänhetens frågor men också för att synas. Marianne Torstensdotter hoppas att fler ska få upp ögonen på att jouren finns. På så sätt hoppas man också nå fler i behov av stöd.

– Vi vill inte ha våld i samhället. Det gör människor så fruktansvärt ont och följer med hela livet, säger Marianne Torstensdotter.