Karlstad

Metso Paper firar 150 år

I år firar Metso Paper Karlstad 150-års jubileum. Det är nämligen så länge sedan Gustav Adolf Andersson startade repslageri, mekanisk verkstad och gjuteri på Herrhagen i Karlstad. Det är den verksamheten som nu har utvecklats till Metso Paper Karlstad.

Idag har företaget 450 anställda och verkställande direktör är Anders Björn.

--Jag känner en stor ödmjukhet inför alla dessa år som så många arbetat inom företaget och fört det framåt med nya produkter och utveckling. Och det som finns kvar idag ifrån Gustav Adolfs tid är KMW andan på företaget, säger Anders Björn.

Från att ha tillverkat rep, gjutit kyrkklockor, så har verksamheten anpassats i tiden och tillverkning av pappersmaskiner har blivit den största verksamheten. Fram till 1930 hade 117 papersmaskiner levererats. 1936 såldes den första pappersmaskinen till Kina.

Men när järnvägsnätet byggdes upp tillverkades också växlar, semaforer och godsvagnar. Under krigstiden byggdes stridsvagnar med kanon och kulspruta, med en hastighet av 45 kilometer i timmen.

Idag är Metso störst i Världen vad gäller tillverkning av pappersmaskiner och har en marknadsandel på 40 procent och är teknikledande enligt VD Anders Björn, som också kan berätta en sällsam historia om en leverans:

--En gång när vi skulle leverera en stor Yankeecylinder i Tyskland och hade fraktat den på en flod, så orkade inte transportlastbilen ta sig uppför flodbanken med cylindern. Då stannade en amerikansk general. Han ville hjälpa till och beställde fram en stridsvagn som drog upp både lastbil och cylinder. Generalen var Colin Powell, berättar Anders Björn.