Munkfors

Föräldrar vill hålla barnen hemma från skolan i protest

Föräldrar på Forsnässkolan i Munkfors skickade på måndagen ut ett anonymt mejl till samtliga övriga föräldrar till barn på skolan, där de uppmanade dem att hålla sina barn hemma från och med onsdag. Situationen har varit stökig med gängbildning och bråk och vakter patrullerar sedan ett par veckor tillbaka skolan.

– De föräldrar som har sina barn på Forsnässkolan accepterar helt enkelt inte situationen som finns på skolan. De tycker att istället för att lägga pengar på vakter, så kan man lägga dem på en professionell hjälp för de elever eller den elev, som har skapat den här situationen, säger Eva, som är skyddsombud på skolan.

I mejlet så skriver föräldrarna att deras barn inte har någon trygg skolmiljö.

– Som det stod i brevet, så uppmanar de andra föräldrarna att hålla sina barn hemma från och med onsdag.

Men det är en uppmaning som Lars Olsson, Kultur- och utbildingsnämndens ordförande, tycker är helt fel. Det är också nämnden som har beslutat om att sätta in vakter på skolan. Och vid ett möte på måndagskvällen slogs det fast att barnen har skolplikt och ska gå i skolan.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt att de skickar ut ett mejl på det här viset och uppmanar till att hålla barnen hemma, eftersom det finns skolplikt på skolan, säger Lars Olsson.

Att mejlet är en signal om att föräldrarna upplever situationen otrygg på skolan kan han heller inte förstå.

– Hur kan de göra det? Det är nu den är tryggare än den har varit någon gång.

Fast alla skolor sätter inte in vakter när det uppstår sådana här problem. Det kanske finns andra sätt?

– Vi har gjort så mycket för barnen i Forsnäs och det har inte hjälpt. Vi var tvungna att sätta ner foten, och det gjorde vi nu.

Vad tycker vakterna om situationen på skolan?

– De säger att det har blivit mycket lugnare och att det går åt rätt håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista