Lisbeth Karlsson har sålt slut på garnet till OS-mössorna
Torsby

Rusning efter garn till OS-mössan

Den färgglada, stickade OS-mössan orsakar rusning till garnaffärerna. Det märker Lisbeth Karlsson av på Handarbetshörnan i Torsby som har sålt helt slut på garnet i gult och blått.

Inte sedan Ingemar Stenmarks stickade mössa på 70-talet blev omåttligt populär så har en mössa orsakat sådan stickhysteri i Sverige. För nu ska den Svenska OS-mössan i gult och blått sitta på var och varannans svensks huvud.

– Det är jättemånga som kommer in i affären och det är många som ringer, men garnet är slut hos leverantören. Och jag har inte en garnstump kvar av det gula eller det blå garnet, säger Lisbeth Karlsson, på Handarbetshörnan i Torsby.

Den som vill ha en OS-mössa nu, får köpa ersättningsgarn i ungefär samma färger. Men då måste de redan ha en virknål, för de är nämligen också slut hos leverantören. Den stora anstormningen av virksugna OS-fantaster började i slutet av förra veckan.

– Jag tycker att mössan är ganska rolig, faktiskt. Dessutom är den väldigt lätt att göra. Det är många killar som virkar den.

Men det är inte bara svenskarna som har anammat det senaste stickmodet. Det finns kunder som har köpt garn i finska och i norska färger, berättar Lisbeth Karlsson, som aldrig tidigare upplevt ett sådant intresse för att virka en speciell mössa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista