Förundersökning inledd mot Xeratech

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om turerna kring de konkursdrabbade Xeratechbolagen.

Statliga Sjätte AP-fonden som är storägare i koncernen lämnade för två veckor sedan in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten. Det finns enligt Sjätte AP-fonden misstankar om att Xeratechs grundare har svindlat bolaget på stora belopp.

Xeratechs styrelse begärde bolaget i konkurs i slutet av januari. Konkursen kan kosta Sjätte AP-fonden 70 miljoner kronor och Värmlands Provinsbank 120 miljoner kronor.

– Vi har inlett en förundersökning. Det finns skäl att misstänka att det begåtts ett brott som kan falla under allmänt åtal, säger chefsåklagare Yngve Rydberg till TT.

– Men ännu finns ännu ingen person utpekad.

Fyra före detta anställda på Xeratech Systems har tagit över bolaget via det nystartade bolaget Swedwise. Dessutom tar det nybildade företaget Startplattan, som också ägs av före detta anställda i Xeratec Systems, över dokumenthanteringsdelen i det konkursdrabbade bolaget.

Xeratech Supplies Team Sverige omfattas inte av konkursen eller brottsmisstanka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".