Respekt - grunden för samtal

Många ungdomar är känsliga för negativa samhällsförändringar och riskerar därför att hamna i utanförskap. För att öka kunskaperna om problemet hölls ett seminarium på temat vid Karlstads universitet i veckan, arrangerat av Välfärd Värmland.

– Vi försöker att fånga upp det väldigt tidigt i arbetet i skolan, och strävar efter att se de här ungdomarna. Prata med dem och föra en dialog. Det är något som jag tycker är väldigt viktigt att vi vågar hålla dialogen levande, säger Lars Stiernlöf, som jobbar med ungdomar på glid i Sunne kommun.

– Ibland sägs det att det inte går att prata med ungdomar, men det är självklart att det går. Det går alltid att föra ett samtal. Men då gäller det att man pratar med och inte till. Särskilt i skolans värld har vi en förmåga att lite snett uppifrån prata till ungdomarna på ett sätt som de inte känner sig bekväma med.

Lars Stiernlöf har tidigare arbetat bland annat med ungdomar och värdegrundskapande arbete mot främlingsfientlighet i Sunne. Enligt honom är fattigdom en av riskfaktorerna som kan leda unga in i ett utanförskap.

Unga kan ha svårt att hänga med i den statusjakt som pågår och lockas att ta en snabbväg genom mindre kriminalitet. Ska man då bryta trenden är det viktigt att inte glömma bort det mänskliga lidandet och våga prata om respekt.

– Jag jobbar i grundskolan, och den miljön är ju väldigt speciell på så vis att vi har skolplikt, så där måste man ju befinna sig. Och då måste man ju också ha en respekt för andra människor på ett helt annat sätt. Vi måste se till att alla kan känna att de hör hemma där. Och vi från vuxenvärlden måste visa att vi respekterar ungdomarna, för annars kan vi inte kräva någon respekt tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista