1 av 2
Gerold Berg, viltvårdare. Foto: Lennart Nordenstein/SR
2 av 2
Än dröjer det innan det bjuds blommor. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Tuff vinter för rådjuren

Den långa vintern med sträng kyla och mycket snö har gått hårt åt rådjuren. Det går att hjälpa rådjuren med stödutfodring, men man ska tänka sig för.

– Rådjuren far illa, både av snödjupet och den sträng kylan som pinar livet av dem, säger Gerold Berg, viltvårdare i Torsby.

– Älgen äter ju allt ovan snön, men rådjuren är hänvisade att gräva efter blåbärsris. De har ingen chans en sådan här vinter. Det blir säkert mycket fallvilt i vinter, det är ju nu över 70 dygn med minusgrader.

I den djupa snön försöker rådjuren krafsa efter sin basföda som mestadels består av blåbärsris. Men det tar på krafterna, eftersom snön hela tiden rasar ner, och i över två månader har rådjuren kämpat med mycket snö och temperaturer som ibland varit ner till 25 minusgrader.

Men det går att hjälpa rådjuren med stödutfodring som till exempel hö och ensilage. Däremot ska man vara försiktig med havrekross och liknande kraftigt foder säger Gerold Berg som själv har ett flertal stödutfodringsplatser.

– Kommer det ett utsvultet rådjur till havrekross som ligger, då föräter de sig oftast och magen stannar av och då är det kört för dem oftast.

Gerold Berg uppmanar alla med hundar att inte släppa dom lösa nu när rådjuren är orkeslösa efter flera månaders kämpande mot snö och kyla.

– Även de små kan ställa till med rätt stora problem för ett rådjur som är i dålig kondition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista